Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/10059
Назва: Вплив дії мікотоксину Т2 на кількісний вміст продуктів перекисного окислення ліпідів в тканинах коропа
Автори: Матюшко, Сергій Миколайович
Полотнянко, Лідія Віталіївна
Ключові слова: мікотоксини
короп лускатий
т продуктів перекисного окислення ліпідів
Дата публікації: 2024
Видавництво: Матеріали VII Міжнародної науково-практичної конференції «Тернопільські біологічні читання – Ternopil Bioscience – 2024»
Бібліографічний опис: Матюшко С. М., Полотнянко Л. В. Вплив дії мікотоксину Т2 на кількісний вміст продуктів перекисного окислення ліпідів в тканинах коропа. Матеріали VII Міжнародної науково-практичної конференції «Тернопільські біологічні читання – Ternopil Bioscience – 2024», присвяченої 95-річчю від дня народження відомого вченогофізіолога, мікробіолога і популяризатора науки, професора Кузьми Миколайовича Векірчика, 18-19 квітня 2024 р. Тернопіль : Вектор, 2024. С. 176-179.
Короткий огляд (реферат): Було проведено дослідження впливу мікотоксину Т2 на кількісний вміст продуктів перекисного окислення ліпідів в тканинах та органах коропа лускатого. Вплив мікотоксину Т2 викликав найвиразніші зміни в печінці та зябрах коропа лускатого. Мінімальні зміни відбулися в тканині мозку. Ця тенденція до тканинної специфічності спостерігалася після використання токсичних речовин у високих концентраціях. таким чином, вміст гідроперекисів практично у всіх групах досліджуваних риб збільшився в тканині печінки та зябер, відповідно з контрольною групою. У дослідній групі мозку риб також спостерігається зростання вмісту гідроперекисів, але ця зміна була незначною від інших тканин і не має високої ймовірності. Надмірна активація процесів перекисного окиснення ліпідів викликає токсичний вплив на тканини, сприяє посиленню лізису, окисленню сульфгідрильних груп і призводить до структурних змін при змінах обміну речовин.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/10059
Розташовується у зібраннях:Авторські публікації дослідників



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.