Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/10211
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЦигура (Усманова), Галина Олексіївна-
dc.contributor.authorГаркуша, Сергій Васильович-
dc.date.accessioned2024-09-10T11:56:07Z-
dc.date.available2024-09-10T11:56:07Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationЦигура Г., Гаркуша С. Особливості харчування студентів в умовах воєнного стану в Україні. Освіта. Інноватика. Практика. 2024. Т. 12 №6, червень. С. 52-59.en_US
dc.identifier.urierpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/10211-
dc.description.abstractЗдорове харчування населення є обов’язковою умовою збереження і добробуту нації, а відповідно й сталого розвитку країни. Зважаючи на постійне зниження рівня здоров’я української молоді, моніторинг стану харчування та інформаційно-просвітницька робота щодо усвідомлення необхідності та поширення стандартів здорового способу життя, зокрема й дотримання раціонального харчування повинні бути постійними. У статті висвітлено особливості харчування студентів факультету фізичного виховання Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка в умовах воєнного стану в країні. У дослідженні були використані: анкетно-опитувальний метод збору інформації, методи аналізу та синтезу інформації та методи математичної статистики. Фактичний раціон більшості учасників дослідження має недостатню енергетичну цінність – для дівчат дефіцит знаходиться в межах 27,58%, для хлопців – в межах 30,24%. Виявлено недостатню кількість усіх основних макронутрієнтів у раціоні, критичну нестачу спостерігали за вмістом вуглеводів. Всі групи основних продуктів відповідно до тарілки здорового харчування у щоденному раціоні мають майже 1/2 студентів. Серед нерекомендованих продуктів харчування найбільш вживаними є продукти переробки м’яса та кондитерські вироби. Належної кратності приймання їжі та питного режиму дотримується більшість студентів. Принципів раціонального харчування дотримується 1/3 частина студентів, така ж частина опитаних визнали своє харчування незадовільним через брак часу або матеріальну незабезпеченість. Харчування більшості студентів факультету фізичного виховання не відповідає рекомендаціям фахівців-дієтологів. Війна має свої особливості впливу на харчування – 45,72% респондентів після деокупації Чернігівщини мають порушення харчової поведінки, адже не змогли налагодити звичний характер харчування. Кураторам академічних груп та тренерському складу рекомендується звернути увагу на харчування своїх підопічних і надати допомогу з метою корекції характеру харчування та налагодження належної харчової поведінки.en_US
dc.publisherОсвіта. Інноватика. Практикаen_US
dc.subjectстудентиen_US
dc.subjectфакультет фізичного вихованняen_US
dc.subjectраціональне харчуванняen_US
dc.subjectвійна в Україніen_US
dc.subjectосвіта для сталого розвиткуen_US
dc.titleОсобливості харчування студентів в умовах воєнного стану в Україніen_US
dc.typeArticleen_US
Розташовується у зібраннях:Авторські публікації дослідників



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.