Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/10211
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Цигура (Усманова), Галина Олексіївна | - |
dc.contributor.author | Гаркуша, Сергій Васильович | - |
dc.date.accessioned | 2024-09-10T11:56:07Z | - |
dc.date.available | 2024-09-10T11:56:07Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Цигура Г., Гаркуша С. Особливості харчування студентів в умовах воєнного стану в Україні. Освіта. Інноватика. Практика. 2024. Т. 12 №6, червень. С. 52-59. | en_US |
dc.identifier.uri | erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/10211 | - |
dc.description.abstract | Здорове харчування населення є обов’язковою умовою збереження і добробуту нації, а відповідно й сталого розвитку країни. Зважаючи на постійне зниження рівня здоров’я української молоді, моніторинг стану харчування та інформаційно-просвітницька робота щодо усвідомлення необхідності та поширення стандартів здорового способу життя, зокрема й дотримання раціонального харчування повинні бути постійними. У статті висвітлено особливості харчування студентів факультету фізичного виховання Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка в умовах воєнного стану в країні. У дослідженні були використані: анкетно-опитувальний метод збору інформації, методи аналізу та синтезу інформації та методи математичної статистики. Фактичний раціон більшості учасників дослідження має недостатню енергетичну цінність – для дівчат дефіцит знаходиться в межах 27,58%, для хлопців – в межах 30,24%. Виявлено недостатню кількість усіх основних макронутрієнтів у раціоні, критичну нестачу спостерігали за вмістом вуглеводів. Всі групи основних продуктів відповідно до тарілки здорового харчування у щоденному раціоні мають майже 1/2 студентів. Серед нерекомендованих продуктів харчування найбільш вживаними є продукти переробки м’яса та кондитерські вироби. Належної кратності приймання їжі та питного режиму дотримується більшість студентів. Принципів раціонального харчування дотримується 1/3 частина студентів, така ж частина опитаних визнали своє харчування незадовільним через брак часу або матеріальну незабезпеченість. Харчування більшості студентів факультету фізичного виховання не відповідає рекомендаціям фахівців-дієтологів. Війна має свої особливості впливу на харчування – 45,72% респондентів після деокупації Чернігівщини мають порушення харчової поведінки, адже не змогли налагодити звичний характер харчування. Кураторам академічних груп та тренерському складу рекомендується звернути увагу на харчування своїх підопічних і надати допомогу з метою корекції характеру харчування та налагодження належної харчової поведінки. | en_US |
dc.publisher | Освіта. Інноватика. Практика | en_US |
dc.subject | студенти | en_US |
dc.subject | факультет фізичного виховання | en_US |
dc.subject | раціональне харчування | en_US |
dc.subject | війна в Україні | en_US |
dc.subject | освіта для сталого розвитку | en_US |
dc.title | Особливості харчування студентів в умовах воєнного стану в Україні | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Розташовується у зібраннях: | Авторські публікації дослідників |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Особливості харчування студентів в умовах воєнного стану в Україні.pdf | 409.01 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.