Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/5150
Назва: Єдність етичних і естетичних смислів в аскетичній проповіді катарсису та мімезису
Автори: Царенок, Андрій Вікторович
Ключові слова: естетика аскетизму
візантійський аскетизм
катарсис
прекрасне
Дата публікації: 2017
Видавництво: Актуальні проблеми філософії та соціології : наук.-практ. журнал
Бібліографічний опис: Царенок А. В. Єдність етичних і естетичних смислів в аскетичній проповіді катарсису та мімезису. Актуальні проблеми філософії та соціології : наук.-практ. журнал. 2017. Вип. 16. С.142–146.
Короткий огляд (реферат): Ретельне дослідження візантійської естетики аскетизму дозволяє зробити висновок про її органічний зв’язок із цариною теолого-етичних ідей. Яскраві приклади виявлення такого зв’язку ми зустрічаємо в аскетичному вченні про очищення (катарсис) єства людини та посильне наслідування (мімезис) нею властивостей Найвищого Єства. З точки зору візантійських проповідників духовного подвижництва, релігійно-містичні катарсис та мімезис виступають засобами ствердження в особистості істинної краси, ведуть її до преображення й уможливлюють споглядання Краси Абсолютної та спілкування з Нею. Через очищення й наслідування Бога людина відновлює природну красу свого єства – красу, замислену Найвищим Митцем. Врахування відповідних думок, висловлених свв. Василієм Великим, Григорієм Богословом, Григорієм Нісським, Ісааком Сиріном та іншими мислителями-аскетами Візантії, допомагає усвідомленню органічної єдності етичних та естетичних смислів у межах православної аскетики.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/5150
Розташовується у зібраннях:Авторські публікації дослідників



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.