Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/7604
Назва: Губерніальна доба в історії музичного мистецтва Чернігівщини: європейський вимір
Автори: Васюта, Олег Павлович
Ключові слова: маєткова культура
бідермаєр
сімейне музикування
комунікативний потенціал
культурна динаміка
європейський вектор розвитку
Дата публікації: 2021
Видавництво: Сіверянський літопис
Бібліографічний опис: Васюта О. П. Губерніальна доба в історії музичного мистецтва Чернігівщини: європейський вимір. Сіверянський літопис. 2021. № 5. C. 199–208.
Короткий огляд (реферат): Дослідження пов’язане з обґрунтуванням європейського вектору розвитку музичного мистецтва України, проведене на прикладі музичного мистецтва Чернігівщини «губерніальної доби». Концептосфера «маєткової культури» (Д. Щербаківський) цього періоду сформувала не лише окремі сегменти музичного виконавства, як-то: симфонічного, хорового, сольного вокального та інструментального мистецтва, а й вплинула на поступальний розвиток української культури ХІХ ст. загалом. Відповідно до поставленої мети і завдань головні методологічні підходи ґрунтуються на використанні історико-культурологічного та музикознавчого, причинно-наслідкового, компаративно-аналітичного та системного методів і дають змогу дослідити зразки музичного мистецтва, що стали ознакою прогресивного розвитку культурної сфери регіону. Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що вперше проаналізовано культуротворчий потенціал «губерніальної доби» в історії музичного мистецтва Чернігівщини в контексті європейських тенденцій, зокрема «бідермаєру». Уперше «губерніальна доба» в історії музичного мистецтва Чернігівщини розглядається як процес культуротворення, що здійснив вагомий вплив як на поширення європейських традицій музичного мистецтва в регіоні, так і на формування музичної культури України ХІХ ст. Важливо, що регіональний аспект мистецького дискурсу дозволяє дослідити і національний, і міжнародний потенціал музичного мистецтва, сформованого на спільноєвропейських традиціях. В історичній ретроспективі музичне мистецтво «губерніальної доби» має позитивні гуманітарні, специфічні виконавські та культурно-естетичні наслідки і є потужним фактором культурної динаміки мистецького розвитку Чернігівщини.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/7604
Розташовується у зібраннях:Авторські публікації дослідників



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.