Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8111
Назва: Вплив забруднення гідросфери на здоров’я людини
Автори: Цигура (Усманова), Галина Олексіївна
Ключові слова: гідросфера
забруднення гідросфери
здоров’я людини
Дата публікації: 2018
Видавництво: Сучасні здоров’язбережувальні технології: монографія
Бібліографічний опис: Цигура (Усманова) Г. О. Вплив забруднення гідросфери на здоров’я людини. Сучасні здоров’язбережувальні технології: монографія/ за заг. ред.. проф. Ю. Д. Бойчука. Харків : Оригінал, 2018. С. 181-188.
Короткий огляд (реферат): За даними ВООЗ. найбільший вплив на здоров'я людини мають умови й спосіб життя (52-53%), які значною мірою залежать від екологічного стану навколишнього середовища. Поряд з атмосферою [17], важливим компонентом, який забезпечує існування всього живого на планеті, є гідросфера. У живій природі вода є найбільш розповсюдженою і багатофункціональною речовиною. Її ваговий вміст у більшості живих організмів складає 70% і більше. Вода є не лише складовою частиною клітин, а й середовищем їх існування та речовиною, завдяки якій підтримується зв'язок між клітинами; вона виконує механічну і терморегулюючу функції, є унікальним розчинником і забезпечує всі процеси, які відбуваються в організмах - транспорт поживних речовин, метаболічні реакції, тобто повністю процеси обміну. Щодоби людина потребує вживання 2-3 л води, від хімічного складу якої залежить стан здоров’я організму, адже якість води є основним чинником санітарного та епідемічного благополуччя населення [10]. Забезпечити себе якісною питною водою сьогодні може далеко не кожен мешканець нашої планети - води або не вистачає, або вона неналежної якості. Адже стан гідросфери, через інтенсивне використання води та її забруднення, сьогодні катастрофічний. Внаслідок людської діяльності зі стоками різного походження у водойми надходить велика кількість вкрай токсичних хімічних речовин. Це призводить до погіршення якості води, її хімічного і біологічного забруднення, що є однаково небезпечним як для водних екосистем в цілому – загибелі мешканців водойм, цвітіння води тощо, так і для здоров’я людини зокрема.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8111
Розташовується у зібраннях:Авторські публікації дослідників

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Вплив забруднення гідросфери на здоров’я людини.pdf177.12 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.