Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8173
Назва: Мікроміцети шкіри та зябер коропа за дії поверхнево-активних речовин
Інші назви: MICROMYCETES OF SKIN AND GILL OF CYPRINUS CARPIO AS ACTION OF SURFACE ACTIVE SUBSTANCES
Автори: Mekhed, Olga
Мехед, Ольга Борисівна
Polotnyanko, Lidia
Полотнянко, Лідія Віталіївна
Papka, Alina
Папка, А.В.
Ключові слова: короп лускатий
мікроміцети
поверхнево-активні речовини
Дата публікації: 2022
Видавництво: BHT: Biota. Human. Technology
Бібліографічний опис: Мехед О., Полотнянко Л., Папка А. Мікроміцети шкіри та зябер коропа за дії поверхнево-активних речовин. BHT: Biota. Human. Technology / Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка. Природничо-математичний ф-т.; гол. ред. О.В. Лукаш. 2022. No1. С. 67-74.
Короткий огляд (реферат): У статті здійснено аналіз змін кількісного та якісного складу мікроміцетів поверхні шкіри та зябер Сyprinus carpio як відповідь на забруднення водного середовища поверхнево-активними речовинами (ПАР). Метою статті було вивчити вплив ПАР на кількісні та якісні зміни складу мікроскопічних грибів поверхні шкіри та зябер коропа. До складу мікробного ценозу поверхні шкіри та зябер C. carpio входять мікроскопічні гриби. Гриби роду Aspergillus складають ядро угруповання мікобіоти C. carpio. Серед досліджених грибів є і патогенні види, що можуть викликати захворювання і навіть загибель риби. До них відносяться представники родів Phoma, Fusarium, Cladosporium. За дії синтетичних мийних засобів розвиток мікроскопічних грибів родів Aspergillus та Cladosporium на шкірі риб незначно стимулюється. Окрім вищезазначених, виділених із біологічного матеріалу риб контрольної групи, із шкіри та зябер риб, що перебували за дії поверхнево-активних речовин, було висіяно гриби Alternaria sp., Helminthosporium bondarzewi, Penicillium sp., Saccharomyces sp, Trichothecium roseum.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8173
Розташовується у зібраннях:BHT : Biota. Human. Technology

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Мікроміцети шкіри та зябер коропа.pdf565.63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.