Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8474
Назва: Розвивальний потенціал «традиційних» книжок в цифрову епоху: психолого-педагогічні аспекти
Автори: Дроздов, Олександр Юрійович
Ключові слова: цифрова епоха
розвивальний потенціал
книга
В. Сухомлинський
Дата публікації: 2022
Видавництво: Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю: електронний зб. матер.
Бібліографічний опис: Дроздов О. Ю. Розвивальний потенціал «традиційних» книжок в цифрову епоху: психолого-педагогічні аспекти. Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю. Шлях до серця дитини в травматичних ситуаціях життя: електронний зб. матер. XII Міжнар. і XXIX Всеукр. пед. читань. Чернігів : НУЧК імені Т. Г. Шевченка, 2022. С. 24-26.
Короткий огляд (реферат): Багато зарубіжних і вітчизняних педагогів відзначали важливу роль книжок у формуванні особистості, її інтелектуального, морального розвитку. Не був винятком і Василь Сухомлинський, який ще до «цифрової революції» ХХІ століття звернув увагу на важливу проблему відмінності між читанням (як процесом отримання певної інформації) та розумінням прочитаного (суб‘єктивним знанням, сенсом). Так, у своїй класичній праці «Серце віддаю дітям» він зазначав: «Читання як джерело духовного збагачення не зводиться до вміння читати; з цього вміння воно тільки починається. Дитина може читати вільно, безпомилково, та книжка – це часто буває – не стала для неї тією стежиною, що веде до вершини розумового, морального та естетичного розвитку. Вміти читати – означає бути чутливим до змісту й краси слова, до його найтонших відтінків. Тільки той учень «читає», у свідомості якого слово виграє, тріпоче, переливається барвами й мелодіями навколишнього світу… ». Ці слова класика вітчизняної педагогіки повною мірою зберігають свою актуальність не лише у контексті відомої тенденції зниження читання з боку сучасних дітей та молоді, але й у появі «новітніх інформаційних технологій», і, відповідно, книжок нового (електронного) формату.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8474
Розташовується у зібраннях:Авторські публікації дослідників

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Розвивальний потенціал «традиційних» книжок в цифрову епоху.pdf306.52 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.