Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8494
Назва: Княгиня Ольга: реформатор і просвітитель Русі (до 1075-річчя з початку правління)
Автори: Карпова, Ірина Гораціївна
Олійник, О. І.
Шумна, Л. П.
Ключові слова: Київська Русь
літопис
полюддя
податкова система
реформи
джерело права
звичай
християнство
Дата публікації: 2021
Видавництво: Право та державне управління : зб. наук. праць
Бібліографічний опис: Карпова І. Г., Олійник О. І., Шумна Л. П. Княгиня Ольга: реформатор і просвітитель Русі (до 1075-річчя з початку правління). Право та державне управління : зб. наук. праць. 2021. №1. С. 10-15.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена основним подіям із життя та політичної діяльності видатної княгині доби історії Київської Русі. Рік народження її точно невідомий. Княгиня мала за життя три імені – Прекраса, Ольга, Олена. Політична діяльність Ольги після смерті чоловіка князя Ігоря починається з придушення повстання древлян. Ольга проводить помсту тричі, згідно з особливостями скандинавської та слов’янської язичницьких релігій. Ольга поділила власність, землі та доходи в Київській Русі на державні, що належали державі загалом, та приватні, що належали князю. Створюються органи, що виконують судові функції. Саме Ольга вперше означила географічні кордони держави присутністю озброєної варти. Окрім північного сходу і заходу, визначилися межі з Польщею. Княгиня розуміла необхідність проведення реформ у податковій сфері. Вона створила спеціальні місця збирання данини – погости. При кожному погості було створене військове укріплення. Військові загони складались із найманих воїнів-скандинавів або торків і берендеїв. Ольга ввела систему уроків, тобто унормувала розмір податків.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8494
Розташовується у зібраннях:Авторські публікації дослідників

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Княгиня Ольга.pdf251.15 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.