Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/9162
Назва: Динаміка поширеності розладів психіки і поведінки серед населення України у 2017-2021 роках
Автори: Жара, Ганна Іванівна
Ключові слова: розлад психіки
психічне здоров’я
розлади поведінки
населення України
Дата публікації: 2022
Видавництво: Громадське здоров’я в Україні: здобутки та виклики сьогодення: колективна монографія
Бібліографічний опис: Жáра Г. І.Динаміка поширеності розладів психіки і поведінки серед населення України у 2017-2021 роках. Громадське здоров’я в Україні: здобутки та виклики сьогодення: колективна монографія / за заг. ред. проф. Ждана В. М. та проф. Голованової І. А. Полтава, 2022. С. 34-43.
Короткий огляд (реферат): Визнання важливої ролі психічного здоров’я у досягненні глобальних цілей розвитку людства за два останні десятиліття істотно зросло, про що свідчить включення індикаторів психічного здоров’я до Цілей сталого розвитку [7; 10]. Основними проблемами психічного здоров’я у світі визнається поширення вживання алкоголю та психоактивних речовин, зростання кількості випадків самогубств, особливо серед молоді, а також констатування тривоги і депресії як однієї з основних причин інвалідності, що зменшують очікувану тривалість життя. В умовах повномасштабної збройної агресії рф в Україні відбувається формування індивідуальної і колективної травматизації населення, що негативно позначається на рівні індивідуального та громадського здоров’я, а також спричиняє швидке зростання тягаря психічних розладів для громадського здоров’я [3]. Найбільше серед психічних розладів, що поширюються, є посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), тривожно-депресивні розлади, порушення сну, дисоціативні стани, біполярні афективні розлади тощо. Також наслідком травматичних подій може бути поява стрес-асоційованих психосоматичних захворювань. Як свідчать О. С. Чабан і О. О. Хаустова, очікується, що невдовзі попит на послуги щодо психічного здоров’я перевищить наявні можливості системи охорони здоров’я [3]. Це підтверджується статистичними даними МОЗ України щодо наявних медичних кадрів у закладах охорони здоров’я [2].
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/9162
Розташовується у зібраннях:Авторські публікації дослідників



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.