Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/9419
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Golovko, T. M. | - |
dc.contributor.author | Головко, Т. В. | - |
dc.contributor.author | Pasichnyi, V. M. | - |
dc.contributor.author | Пасічний, В. М. | - |
dc.contributor.author | Golovko, M. P. | - |
dc.contributor.author | Головко, М. П. | - |
dc.contributor.author | Stepanova, T. M. | - |
dc.contributor.author | Степанова, Т. М. | - |
dc.contributor.author | Lapytska, Nadiia | - |
dc.contributor.author | Лапицька, Надія Василівна | - |
dc.contributor.author | Nazarenko, Y. V. | - |
dc.contributor.author | Назаренко, Ю. В. | - |
dc.contributor.author | Puryhin, I. O. | - |
dc.contributor.author | Пуригін, І. О. | - |
dc.contributor.author | Shmidt, B. V. | - |
dc.contributor.author | Шмідт, Б. В. | - |
dc.date.accessioned | 2023-11-01T10:36:02Z | - |
dc.date.available | 2023-11-01T10:36:02Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Golovko T. M., Pasichnyi V. M., Golovko M. P., Stepanova T. M., Lapytska N.V., Nazarenko Y. V., Puryhin I. O., Shmidt B. V. Vegetarian shortbread enriched with sweet potato (ipomoea batatas var. Portu beterraba). Journal of Chemistry and Technologies. 2023. Vol.31(2). Р. 325-333. | en_US |
dc.identifier.uri | erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/9419 | - |
dc.description.abstract | Sweet potato is a dicotyledonous plant that has large, starchy, sweet-tasting tuberous roots that are used in food as a vegetable. Sweet potato (Ipomoea batatas var. Portu Beterraba) grown in Ukraine has a high content of sugars (5.25 %), protein (2.8 %), dietary fiber (3.2 %), ash (0.85 %) and starch (11.6 %). Portu Beterraba sweet potato has a yellow-pink color, which was formed by the combination of anthocyanin pigmentation of the skin and β-carotene of the pulp. However, Portu Beterraba sweet potato and its semi-finished products are not used for the production of vegetarian shortbread. Sweet potato was added to the shortbread recipe in the form of a puree in the amount of 52.5 % to completely replace sugar, butter and part of egg products. Sweet potato puree is prepared by steaming and is a technologically simple alternative to sweet potato powder. Shortbread enriched with sweet potato has a high nutritional value in terms of protein content (9.8 g/100g), dietary fiber (9.7 g/100g) and minerals (2.0 g/100g). In shortbread enriched with sweet potato, the protein content increased by 71.9 %, the dietary fiber content increased by 67.2 %, and the mineral content increased by 2 times compared to the control. Hardness of shortbread decreased by 80.2 % and fracturability decreased by 64.4 % compared to the control, making it more acceptable to consumers. The high content of bioactive components, increased nutritional value and absence of animal husbandry products in the recipe of shortbread enriched with Portu Beterraba sweet potato allow it to be classified as a dietary food.Батат – дводольна рослина, яка має великі, крохмалисті, солодкі на смак бульбоподібні корені, що викори-стовуються у харчуванні як овоч. Батат (Ipomoea batatas var. Portu Beterraba) вирощений в Україні має високий вміст цукрів (5.25 %), білка (2.8 %), харчових волокон (3.2 %), золи (0.85 %) та крохмалю (11.6 %). Батат сорту Portu Beterraba має жовто-рожевий колір, що утворився від поєднання пігментації антоціаном шкірочки та β-каротином м'якоті. Однак, батат сорту Portu Beterraba та напівфабрикати з нього не використовуються для виробництва вегетаріанського пісочного печива. Батат додавався до рецептури пісочного печива у вигляді пасти у кількості 52.5 % для повної заміни цукру, вершкового масла та частини яєчних продуктів. Паста з батату готується варкою на пару і є технологічно простою альтернативою порошку з батату. Пісочне печиво збагачене бататом має високу харчову цінність за вмістом білка (9.8 г/100г), харчових волокон (9.7 г/100г) та мінеральних речовин (2.0 г/100г). У пісочному печеві збагаченому бататом вміст білка збільшився на 71.9 %, вміст харчових волокон збільшився на 67.2 %, а вміст мінеральних речовин збільшився у 2 рази у порівнянні з контролем. Твердість пісочного печива зменшилась на 80.2 %, а ламкість зменшилась на 64.4 % у порівнянні з контролем, що зробило його більш прийнятним для споживачів. Високий вміст біоактивних компонентів, збільшена харчова цінність та відсутність продукції тваринництва у рецептурі пісочного печива збагаченого бататом сорту Portu Beterraba дозволяє віднести його до дієтичної їжі. | en_US |
dc.publisher | Journal of Chemistry and Technologies | en_US |
dc.subject | vegetables | en_US |
dc.subject | sweet potato puree | en_US |
dc.subject | confectionery | en_US |
dc.subject | dietary fiber | en_US |
dc.subject | antioxidant | en_US |
dc.subject | food coloring | en_US |
dc.subject | steam cooking | en_US |
dc.subject | quality characteristics | en_US |
dc.subject | dietary food | en_US |
dc.subject | овочі | en_US |
dc.subject | паста батату | en_US |
dc.subject | кондитерські вироби | en_US |
dc.subject | харчові волокна | en_US |
dc.subject | антиоксидант | en_US |
dc.subject | рослинний барвник | en_US |
dc.subject | варка паром | en_US |
dc.subject | якісні характеристики | en_US |
dc.subject | дієтичне харчування | en_US |
dc.title | Vegetarian shortbread enriched with sweet potato (ipomoea batatas var. Portu beterraba) | en_US |
dc.title.alternative | Вегетаріанське пісочне печиво збагачене бататом (ipomoea batatas var. Portu beterraba) | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Розташовується у зібраннях: | Авторські публікації дослідників |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Стат Пісочне печиво збагач бататом Скопус ДНУ.pdf | 871.83 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.