Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/9479
Назва: Профілактика надлишкової маси тіла населення в умовах карантинних обмежень під час пандемії
Автори: Міненок, Антоніна Олексіївна
Міненок, Антоніна Олексіївна
Донець, І. О.
Ключові слова: громадське здоров’я
пандемія
надлишкова маса тіла
ожиріння
індекс маси тіла
Дата публікації: 2020
Видавництво: Наука і освітa : наук.-практ. журнал.
Бібліографічний опис: Міненок А. О., Кійко Т. Б. , Донець І. О. Профілактика надлишкової маси тіла населення в умовах карантинних обмежень під час пандемії. Наука і освітa : наук.-практ. журнал. Державний заклад «Південноукраїнський національний університет імені К. Д. Ушинського». 2020. № 3. С. 20-26.
Короткий огляд (реферат): Висвітлено негативні тенденції погіршення стану здоров’я населення, що потребує відповідального став-лення суспільства та держави до зміцнення і збереження здоров’я. Виникає необхідність визначення нових під-ходів та розроблення програм для розв’язання проблем у сфері громадського здоров’я, оскільки наявна система медичної допомоги в Україні фактично не передбачає профілактичної складової частини, як зазначається в Концепції розвитку системи громадського здоров’я. Зазначено, що поряд з низкою небезпечних хвороб та інших важливих проблем здоров’я, проблема надмірної маси тіла та ожиріння залишається актуальною для всіх ві-кових груп і не має кордонів. Однією з причин їх виникнення є порушення енергетичної рівноваги між спожива-ними та витраченими калоріями, тобто, надмірне вживання висококалорійної їжі та низький рівень фізичної активності, що пов’язаний з малорухливим способом життя, особливо в період пандемії. Збереження здоров’я та забезпечення повноцінного життя людей є одними з найважливіших цілей світової спільноти, відображе-них у засадах європейської політики. Досягнення європейських стандартів якості життя та благополуччя населення є одним із основних завдань, визначених Стратегією сталого розвитку «Україна–2020». Головними напрямами реформ мають стати підвищення особистої відповідальності громадян за власне здоров’я, забез-печення для них вільного вибору постачальників медичних послуг належної якості, надання для цього адресної допомоги найбільш соціально незахищеним верствам населення, створення бізнес-дружньої обстановки на ри-нку охорони здоров’я. Теоретичні дослідження щодо вибору ефективних методів дослідження надлишкової маси тіла свідчать, що для оцінки ступеню надлишкової маси, учені були запропонували десятки різних підхо-дів, які включають як прості вимірювання, так і найсучасніші й дорогі методи. Але, найбільш зручним залиша-ється визначення індексу маси тіла (ІМТ), який більш тісно пов’язаний із вмістом жиру в організмі людини, ніж інші антропометричні співвідношення маси та довжини тіла, тому отримав широке застосування в клі-нічній практиці. Досліджено динаміку та вказано на важливі питання профілактичних дій щодо надлишкової маси та ожиріння, вказано причини збільшення маси тіла респондентів та надані рекомендації для збережен-ня індивідуального здоров’я в умовах пандемії.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/9479
Розташовується у зібраннях:Авторські публікації дослідників



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.