Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8864
Назва: Chemical composition of vetch seeds and protein isolate obtained BY pH-shifting treatment
Автори: Stepanova, T. М.
Степанова, Т. М.
Golovko, M. Р.
Головко, М. П.
Golovko, T. М.
Головко, Т. М.
Pertsevoi, F. V.
Перцевой, Ф. В.
Vasylenko, O. O.
Василенко, О. О.
Prymenko, V. G.
Применко, В. Г.
Lapytska, N. V.
Лапицька, Надія Василівна
Koshel, O.Yu.
Кошель, О. Ю.
Ключові слова: насіння вики
незамінні амінокислоти
pH-коригуюча обробка
білковий ізолят
вологоутримуюча та жироутримуюча здатність
рослинний білок
харчові добавки
ковбасні вироби
продукти харчування
кондитерські вироби
дієтичне та вегетаріанське харчування
Дата публікації: 2022
Видавництво: Journal of Chemistry and Technologies
Бібліографічний опис: Stepanova T.М., Golovko M.Р., Golovko T.М., Pertsevoi F.V., Vasylenko O. O., Prymenko V.G., Lapytska N. V., Koshel O.Yu. Chemical composition of vetch seeds and protein isolate obtained BY pH-shifting treatment. Journal of Chemistry and Technologies. 2022. № 30(4). Р. 652-658.
Короткий огляд (реферат): Досліджено хімічний склад насіння вики (Vicia sativa L.) для визначення її потенціалу, як сировини для отримання білкового ізоляту pH-коригуючою обробкою. Показано, що насіння вики має низький вміст ліпідів (2.08 % на суху речовину), високий вміст сирого протеїну (30.12 % на суху речовину) та багате на мінеральні речовини (Zn, Mn, Cu, Mg та P). Співвідношення незамінних амінокислот до замінних (0.65), що вище за кількість, рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Рослинний білок є альтернативою тваринного в харчовій промисловості. До теперішнього часу насіння вики (Vicia sativa L.) масово не застосовувалось в харчовій промисловості за відсутності промислових технологій переробки. Білковий ізолят з насіння вики отримували pH-коригуючою обробкою та визначали його хімічний склад та функціональні властивості. Після pH-коригуючої обробки, хімічний склад білка та мінеральних речовин не показав суттєвих змін. Вміст протеїну у білковому ізоляті насіння вики склав 87.3 %, а вихід білкового ізоляту з насіння вики – 26.7 %. Для підтвердження функціональних властивостей білкового ізоляту з насіння вики були досліджені показники вологоутримуючої та жироутримуючої здатності. Насіння вики та білковий ізолят з нього показали високі функціональні властивості та якісний хімічний склад білків і мінеральних речовин для використання у технології ковбасних та кондитерських виробів та як їжа для дієтичного та вегетаріанського харчування.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): erpub.chnpu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8864
Розташовується у зібраннях:Авторські публікації дослідників

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Chemical composition of vetch seeds and protein isolate obtained BY pH-shifting treatment.pdf1.15 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.